9 Mayıs 2008 Cuma

Pencerelerde klasik ve modern bir arada


Küçük metrekarelere sahip evlerde, kapı perdeleri sayesinde rahatlıkla iki ayrı alan yaratılıyor. Perde dünyasındaki trendleri Elvin Perde Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez Canik ile konuştuk.
DEKORASYONA UYUM ŞART PENCERE ŞEKLİNE DİKKAT
Perdelerin evinizin dekorasyonuna sağladığı uyum önemli. Yanlış seçimler, mobilyalarınızın ve diğer dekorasyon objelerinizin kendini göstermesini engelleyebilir. Bu yüzden perde seçerken dikkatli olmak lazım. İşe dekorasyonun tamamlanması gereken en son aşamasının perde olduğunu unutmadan başlamak gerekiyor. Öncelikle duvar renginizi dikkate almalısınız. İster boya ister duvar kağıdı olsun, duvarla aynı renkte seçilmiş bir tafta, rutin görüntülere neden olabilir. Bu yüzden perdelerinizi duvarlarınızın renginden bir kaç ton açık ya da koyu renkte seçmekte fayda var. Koltuk kumaşının içindeki renk tonlarından seçilen perdeler mekana uyum sağlayıp keyifli bir görsellik oluşturabilir. Her şey renk uyumuyla bitmiyor. Evinizdeki objelerde hareketlilik varsa düz tonlarda perde seçmek daha doğru. Sade ve spor döşenmiş evlerde daha hareketli ve desenli perdeler olabilir. Perdeleriniz lamba başlığı, örtü ve dekoratif yastıklarla uyum sağlayabilir. Pencere yapısını unutmayın. Küçük pencerelerde sade modeller ve kumaşlar, büyük pencereli odalarda yere uzanan düz renk tüller tercih edilebilir.
SİVRİSİNEKLERİ KOVAN DA VAR, GÜZEL KOKAN DA

Bu sene perdeler çok renkli. Klasik ve modern artık bir arada. Modern ve minimal mekanları klasik bir perdeyle, ağırbaşlı bir havaya sokmak mümkün. Perdelerde renkli tüller ve renk uyumlu taftalar kullanarak sıcak ortamlar yaratılabilir. Yerlere kadar uzanan, hareketli kumaşlar perde aksesuarlarıyla tamamlanıyor. Yerlere uzanan tüller, taftalar, ipekler bolca var ve mekanlara görsellik katıyor.” Renk, ürün ve desen çeşitliliğinin yanı sıra, perdelerdeki teknolojik yenilikler pek çok kolaylık sağlıyor. Akıllı kumaşlardan üretilen modeller; anti bakteriyel özellikleri, mekana güzel kokular saçma, suyu emme özellikleriyle göze çarpıyor. Sivrisinekleri yaklaştırmayan özel apreli perdeler yaz aylarında ön plana çıkıyor. Ayrıca küçük metrekareli yazlık evler için bahçe kapılarında, mutfakta, koridorda ve odaları ayırmak için tercih edilen kapı perdeleri, mekanları küçültmeden iki ayrı alan yaratmak için tercih edilebilir.
Stor ve katlamalı perdelerde her odaya rahatlıkla uygulandıkları için tercih edilen modellerden. Stor perdeler özel olarak aprelenmiş kumaşlarla yapılıyor. Akşamları içerinin görünmesini engelleyip gün içinde de rahatsız edici güneşten koruyorlar. Kumaş ve mekanizmasıyla birlikte hazır olarak camınızın ölçülerine göre yapılıyor. Günümüzde beş metre enindeki camları bile kesintisiz kaplayacak storlar bulmak mümkün. İsterseniz çatı katlarını, cam tavanları stor perdelerle kaplayabiliyorsunuz. Son yıllarda saten güneşliklerin yerini stor perdeler aldı. Bunun en önemli nedenlerinden biri kullanım kolaylıkları. Aslında stor perdeler tül ve kumaş perdelerin tamamlayıcısı. Storu iç çamaşır, perdeleri de üst giysi olarak tanımlayabiliriz. Tercih edilen alternatiflerden biri de katlamalı perdeler, stordan farklı olarak beğendiğiniz herhangi bir kumaştan üretilebiliyorlar. Tercihe göre eteklerine evinizin renkleriyle uyumlu püskül veya renkli boncuklar eklenebiliyor. Hızla gelişen teknoloji perde sektörünü de etkiliyor. Bu sene sessiz çalışan elektrikli modeller ev ve iş yerlerinde ön plana çıkıyor. Uzaktan kumanda sistemiyle, oturduğunuz yerden açıp kapayabildiğiniz sistemler stor perde, katlama perde ve ray sistemlerine rahatlıkla uygulanabiliyor. Özellikle galeri tipi yüksek camlı ve akıllı evlerde kullanılıyorlar.
PERDE BAKIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
İpekli taftalar ya da diğer fon kumaşları için kuru temizleme yapılmalı.
Tül perdeler yılda ortalama 4-5 kez yıkanmalı. Sigara dumanına çok maruz kalan odalarda bu sayı artabilir.
Tül yıkanacaksa, perde halkalarını bir kese içine almak yıkama esnasında hassas tüllerin yolunmasına ve hasar görmesine engel olur.
Yıkanan tül perdeler buruşmaması için üst üste bekletilmemeli, hemen asılmalı. Perdeyi nemli asarsanız 1-2 gün içinde ütü gerektirmeden kendini toparlar.
Kalın perdelerle ince olmayan tüllerin bazıları elektrikli süpürge yardımıyla temizlenebilir.
Perdede bulunan aparatları yıkama öncesi çıkarmaya ve sonrasında tıkmaya özen gösterin.
Stor perdeler, asla yıkanmamalı ve silinerek temizleme yapılmalı.
Katlamalı perdelerde seçilen kumaşa göre yıkama işlemi yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok: